Konferencja
Final Symposium of the European Joint Doctorate in Food Science project (DAY 2)
- Termin:
- 28.02.2020 godz. 10:00 - 16:00
- Koszt:
- BEZPŁATNE
- Limit miejsc:
- 100
[POLISH]
Dwudniowe Sympozjum będzie okazją zarówno do zapoznania się z wynikami badań zrealizowanymi w ramach projektu (dzień 2) jak również zdobycia cennych informacji na temat zarządzania projektem typu ITN - od momentu pomysłu - do końca realizacji projektu (dzień 1). W imieniu przedstawicieli konsorcjum, doktorantów oraz partnerów projektu zapraszamy do udziału przedstawicieli uczelni, studentów, doktorantów, przedstawiciele sektora browarniczego przedstawicieli regionalnych punktów kontaktowych oraz wszystkie osoby zainteresowane praktycznymi aspektami zarządzania projektem realizowanym w programie H2020.
Dzień Drugi będzie poświęcony prezentacji wyników badań naukowych realizowanymi w ramach projektu EJDFoodSci.
Do udziału zapraszamy wszystkie osoby zainteresowane badaniami naukowymi wypracowanymi przez młodych naukowców w czasie trwania projektu.
Miejsce: Browar Górniczo-Hutniczy, ul. Witolda Budryka 4, 30-072 Kraków
Udział w spotkaniu jest bezpłatny, ale obowiązuje rejestracja.
Szczegóły spotkania poniżej.
[ENGLISH]
Day 2: Brewing Science in EJDFoodSci Closing Symposium
The second day will be dedicated to presentation of the projects' research results. Please see agenda for details.
Target group: Representatives of the brewing sector and everyone interested in scientific research conducted during the EJDFoodSci project.
Entry: free
Place: Kraków (details of location: tbc)
Agenda
Friday 28th of February
TIME |
TOPIC |
PRESENTER |
10:00 – 10:30 |
Identification of critical factors in malt production related to beer flavour (in)stability |
Weronika Filipowska KU Leuven |
10:30 – 11:00 |
Pilot scale brewing trials using 100 % green malt – process development and key quality indicators |
Celina Dugulin University of Nottingham |
11:00 – 11:15 |
Break |
|
11:15 – 11:45 |
Malt’s impact on trace elements with pro-oxidative effects during the brewing process and in finished beer |
Marcus Pagenstecher University of Copenhagen |
11:45 – 12:15 |
Improving beer flavour stability by removal of transition metals during mashing |
Tuur Mertens Technical University of Berlin |
12:15 – 13:00 |
Lunch break |
|
13:00 – 13:30 |
Beer flavour instability - investigating the staling aldehydes |
Maciej Ditrych KU Leuven |
13:30 – 14:00 |
Green Lentils - an innovative raw materials suitable for production of high quality malt and beer |
Jonas Trummer University of Agriculture in Krakow |
14:00 – 14:15 |
Break |
|
14:15 – 14:45 |
Ale yeast proteomics during beer fermentation: a study of yeast enzymes quantification and assimilation of substrates and production of metabolites |
Magda Costa Ghent University |
14:45 – 15:15 |
Closing of the symposium |
Aleksander Poreda University of Agriculture in Krakow |
Inquiries: ejdfoodsci@ur.krakow.pl
Project details: https://ejdfoodsci.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/EJDFoodSci/
- Browar Górniczo-Hutniczy, ul. Witolda Budryka 4, 30-072 Kraków